Hévíz


heviz_1Hévíz – szemben más fürdőhelyekkel minden szezonban, az év 365 napján látogatható. Tavasszal a virágba boruló város gyönyörködteti a szemet, nyáron színes programok várják az ide látogatókat. Ősszel és télen a speciális mikroklíma teszi varázslatossá a várost.

Hévíz a Balaton nyugati sarkától 6 km-re helyezkedik el. Jelentőségét a világon egyedülálló, legnagyobb melegvizű, tőzegfenekű, 4,44 hektáros kiterjedésű gyógytavának köszönheti, melyet 50 hektáros véderdő ölel körül.

Hévíz, mint fürdőhely története a történelem előtti korokba nyúlik vissza. A Hévízi-tó gyógyító hatása már a rómaiak által is ismert volt, erre utal a tó környékén talált oltárkő is (1. kép), s a népvándorlás-kori leletek tanúsítják, hogy a germán és a szláv népesség is használta a tavat.

Egy 1328-ból származó oklevélben pedig „locus vulgariter Hewyz dictus”-ként említik, tehát magyarul „a közönségesen Hévíznek nevezett hely”.
De gyógyfürdővé csak 1795-ben gróf Festetics Györgynek, a terület birtokosának kezdeményezésére alakították. 1800-ban már 500 vendégről írnak a korabeli dokumentumok.